3 gode ideer til deg som skal arrangere julebord

To damer dekker et julebord

Enten du skal arrangere julebord med familie eller venner: Her er tre tips som sikrer både julestemning og en minneverdig kveld!

Finn frem dressen og paljettkjolen, kjenn det rykke i dansefoten og ønsk julemusikken velkommen – endelig er det tid for årets festligste sesong igjen!

Men skal du arrangere julebord selv er det ikke alltid så enkelt å vite hvor du skal begynne. For hva skal du egentlig servere? Og hvordan sørger du for en vellykket fest?

Her er noen ideer til deg som skal arrangere julebord i år:

1. Temafest

Kjendisfest, vikingtema eller kanskje glitterparty? Inviterer du til et julebord med tema er det kun fantasien som setter grenser.

Her er det bare å gå all in når det kommer til både mat, pynt og underholdning som passer til temaet – for jo mer gjennomført, jo bedre.

La deg for eksempel inspirere av juletradisjoner andre steder i verden, og inviter til et svensk julekalas med «Janssons frestelse» og julmust på menyen, lag fritert julekylling som japanerne eller gå på rulleskøyter og spis tamales som de gjør rundt juletider i Venezuela.

Eller hva med å arrangere 4-(jule)stjerners middag? Konseptet går ut på at fire verter (eller vennepar) bytter på å lage en tre retters middag til hverandre, mens gjestene triller terning på både maten og stemningen. På middag nummer fire oppsummerer dere resultatene, mens det venter en premie til vinneren. Får dere ikke til å møtes fire ganger i desember, kan det kanskje være starten på en ny tradisjon de neste årene?

Du kan også la maten stå for tema, og velge ut en råvare som alle retter skal være basert på, eller kanskje både mat, drikke og pynt skal være dekket av glitter? Eller du kan reise tilbake i tid, og feire «jólablót» som vikingene, eller slå til med et skikkelig tradisjonelt juleselskap ala bestemor.

Er du litt som Grinchen, og misliker alt som har med jul å gjøre, kan du for eksempel invitere til indisk, marokkansk eller meksikansk aften, der både mat og borddekking står i stil med landet du vil drømme deg bort til. Eller kanskje et par paraplydrinker, ukulelemusikk og pokebowls kan ta dere hele veien til Hawaii?

Bonustips!

Du kan også oppfordre gjestene til å kle seg ut som sin favorittkarakter fra en julefilm. Tenk deg synet av Grinchen, julenissen og John McClane sittende side om side med Buddy fra Elf, reinsdyret Rudolf og Ludvig fra Flåklypa rundt samme spisebord.

2. Mat fra (jule-)filmens verden

For mange er jula synonymt med peiskos, julegodt og etterlengtet tid foran TV-skjermen. Det er jo så mange filmklassikere man bare MÅ se igjen – år etter år. Så, hva med å la julebordsmenyen inspireres av filmens verden?

Du kan for eksempel invitere til et festmåltid basert på menyen i «Grevinnen og hovmesteren» – med Mulligatawny-suppe til forrett, nordsjøhyse og kylling som hovedretter og frukt som dessert. Er du i det festlige hjørnet kan du også ta på deg rollen som hovmesteren og på morsomt vis servere passende drikke til maten.

Eller du kan spørre gjestene om deres favorittfilm, og lage retter basert på det. Her finnes mange muligheter for en spennende meny, som pinnekjøtt med persisk vri inspirert av Soline fra Flåklypa, banoffee pie som er Juliets favoritt i Love Actually eller kanskje mac and cheese som Kevin i Hjemme Alene-filmen spiser?

Som underholdning kan dere spille ut yndlingsscenene fra filmene, eller rett og slett snurre film og se en klassiker sammen.

3. Spleiselag

Å arrangere et julebord koster både tid og penger, og kanskje har du allerede nok med alt annet som skal fikses i julestria?

I stedet for å knipe inn tid til matlaging og forberedelser innimellom både husvask, julekonserter og skoleavslutninger kan et spleise-julebord være et godt alternativ!

Inviter gjestene til å ta med hver sin rett til et juleinspirert tapasbord – og spør gjerne én om å lage dessert – og vips har dere et fullkomment julemåltid. Er dere mange kan også noen ta med snacks, velkomstdrink eller kanskje gløgg?

Som underholdning kan dere ta med hver deres gave (til avtalt pris) til en morsom pakkelek, eller kanskje alle kan forberede hvert sitt underholdningsnummer? For eksempel en quiz, lage et hefte med julesanger eller arrangere smakskonkurranse med årets julebrus.

Dere kan også fordele andre typiske oppgaver som verten ofte ender opp med å gjøre, der for eksempel én forbereder en tale, en lager spilleliste og en annen tar ansvar for bordpynt og oppdekking.

Hvis alle bidrar med litt blir julebordet komplett. Det viktigste er jo tross alt å møtes og ha det hyggelig sammen.

Bonustips!

Uansett om du selv står for planleggingen eller dere er flere, er det lurt å være ute i god tid. Da slipper dere at julebordet blir et stressmoment og kan heller konsentrere dere om det viktigste – å kose seg!