Slik kler du deg godt for vintertrening ute i kulden

Mann i vinterlandskap som løper, sett i profil fra avstand

Disse treningsklærne gjør deg godt rustet for utetrening om vinteren – enten du skal på løpetur, sykle eller spille fotball.

Treningsklær til vinter

Det kan være en nøtt å finne ut hva man skal ha på seg når man trener ute på vinterstid. Lufta er kald og bitende, men kroppen blir raskt varm når du er i bevegelse. Dermed er det fort gjort å ende med enten å ha på seg alt for mye så svetten renner og blodet koker etter bare noen minutter, eller å overvurdere egen kroppsvarme og legge ut på tur for tynnkledd.

Et generelt råd for alle former for utetrening, er å kle deg i flere tynne lag fremfor ett tykt. Det gir luft mellom plaggene – og luft isolerer godt. I tillegg blir det da enkelt å kle av og på seg underveis. Tre lag er stort sett mer enn nok, men ofte holder det også med to.

Under finner du en guide til anbefalt bekledning for tre utendørs treningsaktiviteter: Løping, fotball og sykling.

Løping: Lag på lag og piggsko

Det er forfriskende med en løpetur i crispy luft, så med riktig utstyr og bekledning er løping en fin aktivitet også på vinteren.

Innerst

Det er det indre som teller, sies det, og det gjelder også i denne sammenhengen. Det hjelper lite med en fancy teknisk jakke dersom det plagget du har innerst mot huden hindrer den i å gjøre jobben sin. Så velg truse, sokker og sports-bh i et hurtigtørkende materiale, samt en tettsittende langermet trøye og treningstights.

Hvilket materiale du bør gå for på undertøy, over- og underdel avhenger av temperatur og intensitet: Skal du holde et høyt tempo bør du gå for kunstfiber, mens ull er gull om du skal trene rolig eller om det er veldig kaldt.

Husk imidlertid at det er beina som skaper mest varme når du løper, så du trenger gjerne et varmere materiale på overkroppen enn på underkroppen. Er det veldig mange minusgrader kan du ta på deg superundertøy i ull eller syntetisk materiale under en tights eller løpebukse, men ellers holder det fint med en varm og vindtett tights i et fukttransporterende materiale.

I midten

På de kaldeste dagene er det behov for et mellomlag på overkroppen som gir isolasjon og transporterer svetten fra det innerste laget. Velg en overdel i ull eller syntetisk materiale – eller en blandingsvariant i polyester og ull. Et typisk mellomlag er gjerne en ulltrøye eller en tynn fleecegenser.

Ytterst

Til slutt bør du ha en treningsjakke som beskytter mot vind, er vannavvisende og puster godt. Da holder den kulda ute, samtidig som svetten slipper ut. Dersom det ikke er veldig kaldt og du har et mellomlag, kan du også vurdere å bytte ut treningsjakka med en vest.

Vesten sies å være det mest undervurderte løpeplagget: Den har de samme beskyttende egenskapene som en vindjakke, men er mer effektiv når det kommer til å slippe ut fuktighet. Dermed holder den varmen på de riktige stedene og er svært behagelig å løpe i. Se etter en løpevest som er lett, har ull på innsiden og et vindavvisende materiale på utsiden.

Sko

Gode sko er en selvfølge på løpetur, og skal du ut på glatta nytter det ikke med klassiske joggesko. Da er det piggsko som gjelder – altså løpesko med pigger. Da får du et godt grep og slipper å være redd for å falle.

Alternativt kan du gå for løpebrodder, som er et enklere og rimeligere alternativ, men det er ikke fullt så komfortabelt å løpe med. Husk også at skoene du løper i på vinteren må ha plass til litt tykkere sokker enn ellers på året.

Det er mulig å få pigget de løpeskoene du allerede har – sjekk med din lokale sportsbutikk eller skomaker. Piggene kan også fjernes igjen når våren kommer.

Tilbehør

Lue er viktig for å holde varmen, og du bør velge en som dekker hele hodet og som er laget for løping, slik at den ikke blir for våt. Går du for et pannebånd bør du sørge for at det isolerer godt og dekker ørene.

Videre er løpehansker et must, og er det veldig kaldt kan du også gjerne slenge på en tynn hals. Pakk føttene inn i varme sokker som dekker anklene, enten tynne ullsokker eller et par i blanding av kunstfiber og ull. Er du redd for å fryse, bør du gå for to tynne sokker utenpå hverandre fremfor et tjukt par.

Og du, husk refleks! Refleksvest er det aller beste, men har du ikke det er et refleksbånd eller lignende mye bedre enn ingenting.

Tips hvis du skal løpe om kvelden

Gå til innkjøp av en hodelykt hvis du vil løpe i marka eller andre steder som ikke er opplyst.

Fotball: Strømper og innleggssåler i ull

Skal du trene eller spille fotball ute om vinteren, gjelder de samme prinsippene som for løping: Ull eller teknisk superundertøy innerst, et mellomlag, en treningsjakke som tåler vind og vær og en vind- og vanntett treningsbukse ytterst. Alternativt kan du bruke shorts over stillongsen hvis det ikke er for kaldt ute.

Lue og hansker må også på – og ikke glem føttene! Fotballsko holder svært dårlig på varmen, så et par fotballstrømper i ull og ullsåler i skoene kan være lurt.

Hold deg varm – også i pauser

I tillegg er det lurt å ha med en tykk vinterjakke som du kan ha på idet du begynner å varme opp, og ta av så fort du har fått opp kroppstemperaturen. Men ta den på igjen så fort du tar en pause, sitter på benken eller lignende, for det tar ikke lang tid fra bevegelsen opphører til du begynner å fryse når du har svettet mye.

Tips!

Flere av de store leverandørene av sportsutstyr har kolleksjoner som er spesialdesignet for vinterfotball. Dette er tekniske plagg med smarte detaljer, som sikrer at du både holder varmen og oppnår god funksjonalitet.

Sykling: Beskytt ansikt og hender

Med riktig sykkel og solide dekk, er det ingenting i veien for å ta sykkelen i bruk på vinterstid – enten du bruker den som fremkomstmiddel eller går for vintertrening på to hjul. Men susende på sykkel får du et reelt møte med kulda, så her er riktige klær og utstyr et must.

Lag på lag

Gå for ull eller teknisk superundertøy innerst, avhengig av temperatur og tempo. Utenpå dette bør du ha en sykkeljakke som er litt lenger bak enn foran, har høy krage og som har et materiale som puster godt i ryggen. På underkroppen kan du enten gå for en sykkelbukse med padding, eller en vanlig sykkelbukse og så en vind- og vanntett overtrekksbukse utenpå.

Sørg for at det ikke er noen glipper mellom klærne. Da holder du bedre på varmen.

Beskytt hodet

Den viktigste kroppsdelen å beskytte når du sykler i minusgrader, er imidlertid hodet. Gå for enten en tynn balaklava eller en lue og buff som dekker mesteparten av ansiktet og som sitter behagelig under sykkelhjelmen.

Videre bør du også beskytte øynene, ettersom selv et snøfnugg kan gjøre vondt hvis det treffer i høy fart. Så bruk gode sportsbriller med klare glass.

Hender og føtter

Også hendene er svært utsatt for kulde på sykkel, så glem for all del ikke vindtette votter eller hansker. Husk at god bevegelighet er viktig, slik at du raskt kan gripe bremsen. Er det veldig kaldt, kan du gå til innkjøp av muffer til å ha på styret, eller bruke tynne ullvanter inni vindtette votter.

På føttene bør du gå for forede sko med stiv såle – gjerne et par som puster litt. Det finnes også egne sko for vintersykling hvis du vil være helproff. Er det ordentlig kaldt, kan du gå til innkjøp av varmeposer som du legger i skoene og hanskene.