8 bryllupsdekorasjoner du enkelt kan lage selv

Vaser og lyskrukker henger i hyssing
Langbord dekket med kuvert med grønne blader og stearinlys i midten

Heldigvis er det verken dyrt eller vanskelig å lage den fineste bryllupsdekorasjonen selv. Vi viser deg hvordan!

1. Grønn borddekorasjon

I Norge velger mange vår- eller sommerbryllup. På denne tiden vokser det frodig og grønt i naturen – og det er her du finner den vakreste dekorasjonen. Plukk favnen full av kvister og grener med grønne blader, og legg dem langs midten av bordet.

Det er bare fint om bladene er forskjellige, så plukk gjerne ulike typer planter og legg dem sammen. Ønsker du heller å kjøpe grenene i blomsterbutikk kan du for eksempel bruke vinblader eller eukalyptus, som både er dekorativt og holder seg pene i lang tid.

Bonustips: Er du så heldig å ha et kirsebærtre i hagen, finnes det lite som er vakrere enn disse grenene i full blomst om våren. Klipp av noen grener og dandér bordet for et romantisk uttrykk.

2. Frodige lysestaker

Glassflasker kan bli til superfine lysestaker! Du kan enten spare opp flasker og fjerne etikettene, eller du kan kjøpe nye. Fyll så flaskene med vann, og stikk rognebærkvister, eukalyptus, eller andre dekorative blomster eller plantestilker nedi, og press så lange stearinlys i flaskehalsen.

Effekten fra vannet vil gi vekstene en forstørrende effekt – og flaskene vil være svært dekorative rundt om i lokalet. Vil du gjøre deg ekstra flid, kan du også gå til innkjøp av spesielle stearinlysholdere til flasker – som sørger for at lysene står støtt og rett, uavhengig av størrelsen på flasketuten.

Du kan også spraylakkere flasker i ønsket farge som står i stil med tema for dekorasjonen.

Langbord med grønn dekorasjon og stearinlys
Blomster plassert i små vaser som henger i en ståltråd
Gåsunger henger i små vaser på kvist i taket
Ta med det naturlige inn!
Potter med navnelapper på
Hva med originale og personlige navnelapper som varer?

3. Blomsterdekorasjon for amatører

I stedet for å kjøpe store og kostbare blomsteroppsatser, kan du faktisk lage blomsterdekorasjonen til bordene selv. En veldig enkel måte å gjøre det på, er å plassere ut små vaser i forskjellige former på bordet. Oppi disse kan du putte markblomster eller snittblomster, som tulipaner. Roser i rosa eller hvitt, grønne planter, grener og strå fungerer også veldig fint.

Det beste med dette, er at det nærmest er umulig å feile – ettersom det bare er fint at blomstene er fordelt litt tilfeldig. Så bare miks og match som du føler for. Du kan også bruke de små vasene som bordkort, slik at hver gjest får en søt liten dekorasjon med navnet sitt på.

Bonustips: Gå til innkjøp av en god blomsterkniv. Det kommer du til å trenge når du skal kutte av en hel haug med blomster for å tilpasse høyden til de ulike vasene.

4. Bordkort – bare fantasien setter grenser

Gjør litt ekstra stas på gjestene med kreative eller personlige bordkort. For eksempel kan du skrive navn med gull- eller sølvpenn på et lite stykke silkepapir og feste på en kvist.

Du kan også kjøpe inn mini potteplanter og feste navnelappene på disse – planten blir en søt liten suvenir som gjestene kan ta med seg hjem.

En annen kreativ vri er å tilpasse bordkortene til temaet for dagen eller stedet hvor dere feirer. Er bryllupet ved havet kan du skrive navnene med gullpenn i skjell. Om bryllupet er til fjells eller til skogs kan du kutte opp stammen av en lite tre, eller en tykk gren, og feste navnelappene i en sprekk oppi disse.

Vil du virkelig imponere gjestene, kan du for eksempel skrive en kort personlig hilsen bakpå bordkortet til hver enkelt. Det tar litt tid – men kommer garantert til å varme!

5. Tyll gjør susen flere steder

Det er ikke bare i kjole og slør at tyll kan brukes. Kjøp tyll i en hobby- eller tekstilbutikk, og lag egne dekorasjoner til vielses- og selskapslokalet av det lette, fluffy stoffet. Pynt opp kirkebenkene med tyll, fest pynten på stolene eller gelenderet i festlokalet, eller lag små sløyfer og fest på pinner som enkel bordpynt.

En annen mulighet er å lage små pom poms i tyll som kan henge fra taket. Så enkelt – og så fint! Gå til innkjøp av et smalt hvitt silkebånd som du kan dandere tyllen med.

6. Vimpler i stoff

Vimpler eller bannere er fantastiske stemningsskapere i et bryllup. Du kan henge dem over døråpningene i festlokalet, eller ramme inn fotoveggen.

Vimplene gjør seg også veldig godt på bilder! De bidrar til å skape et gjennomgående tema under festen på selve dagen, og ikke minst i fotoboken du skal kose deg med i mange år fremover.

Du lager dem enkelt selv ved å klippe ut trekanter etter en mal, lime sammen to og to deler, og feste dem til en snor eller et pent bånd. Den enkleste varianten lages av tykt papir eller papp, mens tøystoff er litt mer eksklusivt og holdbart.

Lyslenker i krukker
Lyslenker i krukker lyser opp festen etter at mørket senker seg.
Dekket bord med lys
Lys opp bryllupsbordene: Bruk en gjennomsiktig duk og en lyslenke som en del av borddekorasjonen.

7. Lyslenker med en vri

Lyslenker kan brukes på mange måter og gjør at du automatisk får stemningsfull atmosfære i rommet. Du kan for eksempel putte dem i glassboller på bordet for å skape varmt lys til middagen, henge dem langs bordkanten på kakebordet eller langs bardisken eller la dem henge fra taket. En annen mulighet er å putte dem i store lykter som kan stå på gulvet eller utenfor lokalet. Her er det bare å leke seg med lyset!

8. Få dukene som du vil – sy dem selv

Dukene i bryllupet trenger absolutt ikke å være hvite – selv om de aller fleste utleie-duker er det. Ønsker du et fint mønster, eller duker i en annen farge, kan du enkelt fikse det.

Vær kreativ og tilpass dukene til temaet i bryllupet ditt. Glitter, tyll, fløyel eller silke – alt er lov! (Vil du spare penger, så er nervøs fløyel et veldig billig stoff som ikke krøller seg og som passer til fest. Da trenger du heller ikke bekymre deg for søl.)

Kjøp stoff på tekstilbutikker og få det klippet opp i ønskede lengder. (Husk å ta med deg målene på bordene), før du selv syr en enkel søm rundt i lengdene for å sikre at dukene ikke rakner. Og voilà – så har du helt personlige duker!

Bonustips: Kjøp litt mer stoff enn det du trenger til dukene – og bruk restene til å lage dekorasjoner som pom poms og sløyfebånd.